• +30 2311 2023 75
+30 2311 2411 36
info@upgrade.edu.gr

6 + 1 συμβουλές για ομαλή επιστροφή στην εργασία

6 + 1 συμβουλές για ομαλή επιστροφή στην εργασία

Οι καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς φτάνουν στο τέλος τους και η επιστροφή στην καθημερινότητα φαντάζει δύσκολη και δυσάρεστη. Λίγο τα μπάνια στην θάλασσα, λίγο η χαλάρωση και η ξεγνοιασιά σε συνδυασμό με στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα κάνουν την επιστροφή στην εργασιακή ρουτίνα δύσκολη. Πολλοί ενώ έχουν επιστρέψει από τις διακοπές εξακολουθούν να νιώθουν εξαντλημένοι και με έντονο το αίσθημα του άγχους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα κάνετε την επιστροφή σας πιο εύκολη.

#1 Μην επιστρέφετε μια μέρα πριν

Μπορεί οι διακοπές να είναι στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, ωστόσο η αλλαγή περιβάλλοντος και οι διαφορετικές δραστηριότητες κάνουν το σώμα να κουράζεται και να εξουθενώνεται. Αν λοιπόν, επιστρέψετε απευθείας στην εργασία σας, θα νιώσετε έντονο το αίσθημα της κούρασης με αποτέλεσμα οι πρώτες μέρες στην δουλειά να είναι δύσκολες.

Καλό θα ήταν να προγραμματίσετε την επιστροφή σας 2-3 μέρες πιο μπροστά, ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να συνειδητοποιήσει την επιστροφή, να ξεκουραστεί το σώμα σας από το ταξίδι και να οργανώσετε το σπίτι και την καθημερινότητά σας.

#2 Ζητήστε ενημέρωση

Όσο διάστημα λείπατε σε διακοπές και η επιχείρηση στην οποία εργάζεστε συνέχισε την λειτουργία της, πολύ πιθανό να έγιναν πράγματα που δεν γνωρίζετε. Ζητήστε από έναν συνάδελφο σας να σας ενημερώσει σχετικά με ότι έγινε αυτό το διάστημα, ώστε να λάβετε γνώση και να συντονιστείτε με την υπόλοιπη ομάδα στην εταιρεία.

#3 Μπείτε στην εργασιακή σας ρουτίνα σταδιακά

Μην δοκιμάσετε από τις πρώτες μέρες της επιστροφής σας να γεμίσετε το πρόγραμμά σας με όλες τις εκκρεμότητες που έχετε αφήσει ή που προέκυψαν ενώ λείπατε. Προγραμματίστε τις δραστηριότητές σας σε ένα χαλαρό πρόγραμμα, ώστε να μην δυσανασχετείτε κάθε φορά που βλέπετε την to do list σας.

4# Κάντε συχνά διαλείμματα

Μπορεί να ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να τα κάνουν όλα γρήγορα, ώστε να τελειώνουν. Αυτό μπορεί να σας κάνει να δουλέψετε παραπάνω και ίσως να ξεφύγετε χρονικά. Σαν αποτέλεσμα θα έχει να κουραστείτε αρκετά και να πελαγώσετε στο τέλος της ημέρας. Ενσωματώνοντας μικρά διαλείμματα μέσα στο ωράριο θα σας κάνει να οργανωθείτε καλύτερα και να μπορέσετε να φέρεται εις πέρας τις αρμοδιότητές σας.

#5 Δημιουργήστε μία λίστα με τις εκκρεμότητές σας

Μόλις επιστρέψετε στην θέση σας καλό θα ήταν να γράψετε όλα όσα έχετε να κάνετε. Δίπλα στο καθένα από αυτά θα πρέπει να σημειώσετε την ημερομηνία παράδοσης, για να μπορείτε να τα βάλετε σε μία σειρά και να τα προγραμματίσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε και να κυλήσει η μέρα σας ομαλότερα.

6# Βάλτε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους

Πολλοί μετά από την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές θέτουν υψηλούς και αόριστους στόχους, οι οποίοι ρεαλιστικά δεν μπορούν να επιτευχθούν, οπότε θα απογοητευτείτε γρήγορα. Βάλτε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους, οι οποίοι είναι εύκολα επιτεύξιμοι. Έτσι, σιγά σιγά θα μπορέσετε να τους υλοποιήσετε και να επανέλθετε στην ρουτίνα.

#6+1 Παρατείνεται τις συνήθειες των διακοπών σας

Ναι, μπορεί να έχετε επιστρέψει στην βάση σας, να έχετε αναλάβει τα καθήκοντα σας, αλλά το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Η μέρα είναι ακόμα μεγάλη και μπορείτε μετά την δουλειά να κάνετε τις καλοκαιρινές σας δραστηριότητες. Ένας καφές με φίλους ή μια χαλαρή βόλτα είναι μερικές προτάσεις που θα κάνουν την προσαρμογή σας στην καθημερινότητα ομαλότερη.

Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, η επιστροφή στην εργασία σας θα γίνει ευχάριστη και ομαλή. Οι διακοπές σας έχουν γεμίσει με ενέργεια και ξεκούραση και συνδυαστικά με τον κατάλληλο προγραμματισμό και τη θετική διάθεση η επιστροφή στην καθημερινότητα έχει την προοπτική να γίνει ευκολότερα και χωρίς άγχος.