• +30 2311 2023 75
+30 2311 2411 36
info@upgrade.edu.gr

Αντικειμενική Αξιολόγηση Προσωπικού: Τα Οφέλη της Συνεργασίας με Εξωτερικό Σύμβουλο

Αντικειμενική Αξιολόγηση Προσωπικού: Τα Οφέλη της Συνεργασίας με Εξωτερικό Σύμβουλο

Η λέξη «αξιολόγηση» μπορεί να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, ειδικά όταν αφορά την εργασία ενός ατόμου. Πολλοί διστάζουν να συμμετάσχουν, φοβούμενοι αρνητικά αποτελέσματα, όπως επίπληξη ή ακόμα και απόλυση. Ωστόσο, η αντικειμενική αξιολόγηση απόδοσης δεν έχει σκοπό να πλήξει τους εργαζόμενους, αλλά να αναδείξει σημεία όπου υπάρχουν ελλείψεις, ώστε να δοθεί η κατάλληλη εκπαίδευση ή να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν οι εργαζόμενοι που ξεχωρίζουν. Μια ολοκληρωμένη και ορθή αξιολόγηση προσωπικού μπορεί να επισημάνει τόσο τις ανάγκες ανάπτυξης όσο και τις επιτυχίες των εργαζομένων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, όπως ποιοτικές, ποσοτικές ή συνδυαστικές αξιολογήσεις. Ανάλογα με την επιχείρησή σας και τη συζήτηση με τον σύμβουλό σας, μπορείτε να επιλέξετε τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ της επιχείρησης και των εργαζομένων σας. Μερικές κοινές μέθοδοι είναι η «Αξιολόγηση βάσει Κριτηρίων», η αξιολόγηση 180° και 360°, το Σύστημα Balance Business Scorecard (BBS) και το Σύστημα Management By Objectives (MBO).

Γιατί να επιλέξω εξωτερικό σύμβουλο για την αντικειμενική αξιολόγηση της επιχείρησής μου;

Ένα σύνηθες δίλημμα που προκύπτει σχετικά με την αξιολόγηση προσωπικού είναι αν αυτή πρέπει να γίνει από κάποιο άτομο εσωτερικά της εταιρείας ή από έναν εξωτερικό σύμβουλο. Ας εξετάσουμε τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής.

  • Οι εξωτερικοί σύμβουλοι μπορεί να μην γνωρίζουν καλά την εταιρική κουλτούρα ή τις αξίες της επιχείρησής σας, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει κάποια εμπόδια στην αρχή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή επικοινωνία και ανατροφοδότηση μεταξύ της επιχείρησης και του συμβούλου.
  • Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα είναι το κόστος της υπηρεσίας, ιδιαίτερα για μικρότερες επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, με καλή συνεργασία, το κόστος αυτό μπορεί να αποδειχθεί επένδυση με μακροπρόθεσμα οφέλη.
  • Στα πλεονεκτήματα της επιλογής ενός εξωτερικού συμβούλου συγκαταλέγεται η αντικειμενικότητα, καθώς δεν επηρεάζεται από εσωτερικές σχέσεις ή δυναμικές που ενδέχεται να προκαλέσουν μεροληψία.
  • Επιπλέον, ένας εξωτερικός σύμβουλος διαθέτει εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στην αξιολόγηση προσωπικού, καθώς συνεργάζεται με πολλές επιχειρήσεις και κλάδους. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζει σύγχρονες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές μεθόδους.
  • Μετά την αξιολόγηση, μπορεί επίσης να προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες, όπως εκπαίδευση προσωπικού, ανατροφοδότηση μέσω συνεντεύξεων για την ερμηνεία σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων και καθοδήγηση για τη βελτίωση της απόδοσής τους.
  • Τέλος, η εμπειρία που διαθέτει ένας εξωτερικός σύμβουλος του επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε πολύπλοκες οργανωτικές δομές και μεγάλους όγκους αξιολόγησης.

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αντικειμενική αξιολόγηση απόδοσης για το εργατικό δυναμικό της επιχείρησής σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας. Οι σύμβουλοί μας είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε απορίες και να σας προτείνουν το σύστημα αξιολόγησης που ταιριάζει καλύτερα στην επιχείρησή σας.